Sunday 1 December 2013

Ferrari 312T, 1/43 Quartzo

Model Ferrarija 312T. Ovo je rodonačelnik „T“ serije u Ferrari F1 programu. Model je 1975 osvojio svjetski šampionat, vožen je na nekoliko trka i u suzoni 1976.-te. I imao je i te godine tri pobjede, to svjedoči o tome koliko je bio uspješan kao automobil. Sa njim je Niki Laura osvojio prvu titulu šampiona u Formuli 1, a ovo je model koji je Clay Ragazoni-a odveo do pobjede na GP USA, barem tako mislim. Ovdje nije fokus na autu, već na modelu auta, pa da se počne...

Model of Ferrari 312T . This is first in line of "T" series in Ferrari F1 program. This car has won a championship in 1975. And was driven in few races in season 1976. Even in that season car has won three time. Niki Lauda won his first champion title, and all that is a proof of how this car was terrific on a racetrack. As far as I know this is a model of a car that Clay Ragazoni drove on GP USA West, with it he won the race. Although this isn’t a story about a car, but about a model, so lets start... 

U jednom od prošlih postova sam rekao da je ovo hobi u kome se nalaze greške, ali ja za ovaj model imam samo pohvale, generalno samo pohvale. Mane su po meni, prednji točkovi, izgledaju kao da su sastavljani od više djelova. Naravno sastavljani točkovi i sa više djelova su ovijek na cijeni, i više se cijene nego kad su iz jednog dijela. Ovdje imamo problem što se to vidi, vidi se da zlatni dio točka i srebrni obruč felne nije dobro spojen, spoj se jako lako uočava i to je prva mana. Druga je to sto gume na točkovima bi mogle da budu bolje ali izgleda da za tu cijenu ne treba se žaliti. Neki plastični djelovi su malo deblji nego što bi trebali biti, i to je treća mana koju ja vidim. Sigurno ima ih još ali za sad ih nisam našao. Možda poslednja zamjerka bi bila što sa obje strane nije ispisano na gumama ime proizvođača guma, u ovome slučaju Goodyear.

In one of previous posts I said that this is hobby ih which we look for flaws but in this case I have only words of praise, mainly praise . Flaws are according to me , the front wheels , which look like they were composed of few parts . Naturally wheels with more parts are and more expensive and have more quality. That is the case when wheels are well made, but here the problem is that wheels are poorly made and you can easily see the diference between parts, and the join of those parts. Second is the rubber on wheels is not great quality. Some plastic are little too thick and that is the fourth flaw that I found. The last one would be that I miss the tyre manufacturor insignia on both sides of the tyre.
Što se tiče pozitivnih strana, pa ima ih jako mnogo. Prva koju bih pomenuo je da su otvori na autu i na modelu napravljeni kao otvori, a nisu samo ofarbani u crno. Hromirani djelovi, tj. spojleri su od odlične imitacije hroma, koji se jako ističe na modelu. Posebno to što model ima vozača u kokpitu je velika pohvala, i lijepo je vidjeti Clay-a unutar vog modela. Pošto ovaj model imam u nekoliko izvedbi i u nekoliko varijatni, od različitih proizvođača moram da napišem da sam jako zadovoljan ovim Quartzo modelom jer iako je nešto stariji model ne zaostaje ni malo za novijim Hot Wheels i Ixo modelima.

On the positive side this model is great. The first thing to mentioned are the openings, which are real, openings on the car are really opening on the model, which is really good. Chromed parts on the model are made of a very good material, which reflects chrome as good as posible. This specific model has a driver inside of cockpit which is a great compliment, and Clay Ragazonis helmet is made fine. I have this model in many different versions, and done by different manufacturers and this one particularly doesn’t fall behind although it is a little older than How Wheels, Elite or Ixo models.


No comments:

Post a Comment