Monday 28 April 2014

Mercedes Benz L911, Ixo Altaya 1/43

It’s truck time!!! Once again, a truck post on blog. This is also Ixo Altaya, magazine model made by Ixo, for editor Altaya, and this one is also from the Belgium editorial of trucks in 1/43 scale. So you already have read all about it in one of my previous posts, so I would later on give you a link to it. 
Vrijeme je za kamione!!! Opet posle duže vremena imamo jedan kamion na blogu. Ovaj je kao i prošli takođe Ixo Altaya, i ovaj je iz belgijskog izdanja kamiona u 1/43 razmjeri. Pošto smo već govorili o ovim kamionima, koje proizvodi Ixo a izdaje ih Altaya možete da o njima čitate i na linku koji ću vam kasnije u tekstu postaviti.
More interesting, and far more important is to finally get to that, who is producing these models. So definite answer, made by me, is Ixo. But with a lot of differences. Many parts that are on regular Ixo models photo etched here are simply molded plastic parts, and plastic parts from Ixo (which are not etched) here are made with ticker plastic. So these, are not something that pops up much on a model, but definitely those are the differences that make model less expensive than the regular one.

 Ono što je mislim mnogo zanimljivije je to ko uopšte proizvodi ove kamione, odnosno sve novinske modele? Mislim da je odgovor sad nakon već mnogo modela novinskih izdanja na blogu lako sastaviti. Svakako je u pitanju Ixo fabrika, ali se u mnogo čemu ovi kamioni razlikuju od pravih Ixo modela. Ajde na stranu što nemaju plastičnu akrilnu kutiju, što je za ljubitelje kutija posebno bolno ako se radi o kamionima, jer kutije za ovolike modele nije baš lako naći. One razlike koje krase ove modele su to što nemaju foto jetkane detalje koje imaju regularni Ixo modeli, neki plastični delovi su urađeni od slabije plastike itd. Ovakvi nedostaci nisu presudni, ali su svakako prisutni i ne možemo ih zanemariti. Najvažnije za kolekcionare je to što ovi nedostaci su to što odvaja ovaj model cjenovno od Ixo modela. I izdavač Altaya, bilo je dosta polemike i o tome... Šta to znači? Kako Altaya iz Španije može da izdaje u Njemačkoj ili Francuskoj. Pa izgleda da može da izdaje, i u Francuskoj i u Belgiji a mislim da ovako nešto se izdaje i u Holandiji. Tako da me ne bi iznenadilo da se izdaje i u Njemačkoj pod imenom Altaya. Znači zaključak je jasan, ovo jesu Ixo kalupi, ali sve ostalo je različito, pod time mislim na djelove kao što su: gume, retrovizori, brisači, unutrašnjost, generalno svi plastični djelovi... Ovdje je takođe bitno naglasiti da su različite i završne obrade, pa tako su unutrašnjosti modela potpuno drugačije, što se tiče boja i detalja.
This model is Mercedes Benz L911 truck that is used, as I can presume for logging or something like that, some heavy lifting is involved with this one. If you want to read about previous Volvo truck, visit this link http://143ll.blogspot.com/2014/03/volvo-n88-143-ixo-altaya.html. Color of a truck is nice, the paint is spread over the body fine, and all in all model is well done in that aspect. Plastic parts however could be done with materials of better quality. Antennas on the sides are little soft, and side mirrors are made with less accurate mold than usual as I can see. In the end there is not much more to say, if you like trucks you should own this one, especially it is priced around 15-10 Euros, sometimes even more on e-bay but these are worth it.
Za ovaj put dosta o razlikama između novinskih i regularnih modela, u nekom o sledećih postova biće jedna vrlo opsežna uporedna analiza proizvođača, na primjeru F1 modela. Ali o tom, po tom. Sad da se vratimo na originalnu temu, a to je Mercedes Benz L911 iz 1969 godine. Ko hoće da čita još o kamionima nek posjeti link http://143ll.blogspot.com/2014/03/volvo-n88-143-ixo-altaya.html. Sve u svemu dobar model, izuzev nedostataka koji se tiču plastičnih djelova, koji su po meni trebali da budu bolji, ovaj model je dosta dobar. Boja je fino raspoređena, nema nekih neujednačenosti, boje se lijepo slažu i dopunjuju pa kamion izgleda vrlo zanimljivo u toj kombinaciji narandžaste, bijele i zelene. Model je solidan, čvrst ali nedovoljno težak za ovoliki kamion, ali za to je zaslužno dosta plastike koje ima na modelu. Ipak ako ste ljubitelj kamiona svakako možete posjedovati i ovaj, sa cijenom od 15-20 Eura nije nedostižan ni skup. Dobro na nekim sajtovima su modeli iz ove kolekcije i po 40 Eura ali, to su samo izolovani slučajevi i cijena do 20 Eura je po meni realna.

No comments:

Post a Comment