Tuesday 1 April 2014

Ferrari 375MM, Top Model 1/43

This is a car that had an F1 Ferrari engine, and similar car to this one has won Le Mans race in 1954. The winning car had also number 4 but with a few different parts. So this is not that legendary car, but this one is from another legend in motor races, and that is Mille Miglia. This was a great car once, and it won a lot of races, but probably the biggest winning in this car history was Le Mans victory. This car had a lot of different variations, and many different bodywork parts. It was common in the fifties which are probably the last pioneering period of racing history. Car of this kind was base for that beautiful Ferrari 375 MM Pininfarina made for Ingrid Bergman.

Ovo je auto koji je imao u sebi Ferrari F1 motor koji je bio poprilično uspješan. Auto vrlo sličan ovom je osvojio Le Man trku 1954 godine, takođe sa brojem četiri ali malo drugačiji. Tako da ovo nije taj legendarni model, ali je zato sa jedne druge legende a to je trka Mile Milja, ili kako bi se prevelo Hiljadu Milja. Imao je ovaj auto mnogo uspjeha ali onaj na Le Manu je sigurno najznačajniji uspjeh ovog auta. Ovaj auto je imao dosta različitih izgleda i dosta različitih varijacija, ali je najegzotičnija varijacija ovog auta definitivno 375 MM Pininfarina koji je napravljen za Ingrid Bergman.

Ovaj model je u 1/43 razmjeri, proizvođač je Top Model, što je isto što i Best Model i Bang model. Ovo je italijanski proizvođač modela koji se bazira na pravljenju modela italijanskih proizvođača kao što su Ferrari, Lanća i Alfa Romeo. Ovo je jedan od malo starijih modela što se vidi na linijama tijela modela. Vidi se na pojedinim djelima da su malo sirovi i da bi određeni detalji mogli biti malo ljepše odrađeni, tj malo više rafinisani. Ako ih upoređujemo sa nekim od novijih proizvođača kao što su Ixo ili Hot Wheels ili ako posmatramo neke druge aute onda i Minichamps (iako bi bilo glupo njih nazvati novijim proizvođačem). Modeli ovog proizvođača više liče na Brumm ili Rio, samo sa više detalja i djelova koji su odlično urađeni. Iako vi koji čitate ovaj blog znate da volim detaljne modele sa dosta finih djelova koji bi se u ovoj ketegorizaciji našli među ovim novijim, u ovom slučaju bih izabrao prije ove šarmantne italijanske modele.

 Model is in 1/43 scale, made by Top Model, which is a same manufacturer as Best Model a Bang Model. It is Italian base model manufacturer, which is building Italian cars like Alfa Romeo, Ferrari and Lancia. This one is older kind of Top Model cars. It is visible on some parts on a body of a model. Some places on body are little ruff and could be more refined, and if we compare this one to some new models like Ixo and Hot Wheels or Minichamps for some other cars than Ferrari, you can see that there is a different view on model design. This one is more similar to Brumm or Rio, and the Italian way of building a model is clearly visible here. Once again I can say that although I love detailed and well build models, I also prefer this old school like manufacturers than modern of the same kind. 
Model is nicely made. There are a lot of great parts like photo etched parts, nice paint on details, and fine plastic parts. First that you will spot is photo etched rims, which are beautifully sized and placed on a model. But a next thing that you will see after rims are tires, and there are some flaws I have to point out. Tires are not that good, the material is not well and there are some strange lines on the sides of tires. Next thing is plastic, plastic parts are little to tick and are not refined, there could be much more details on the exhausts and grill. The windscreen is too thick but this is last of the flaws on the model. 
Model je vrlo lijepo napravljen. Dosta detalja kao što su foto rezani djelovi, dobro farbani detalji i dobri plastični djelovi su svakako sjajni momenti na ovom modelu. Prvo što vam upada u oko kad pogledate ovaj model su sigurno felne koje su foto rezane. Ali nakon toga prvi sledeći pogled će vam okupirati gume koje nisu na nivou, tj. mogle su biti malo bolje. Fali im malo detalja kao što su natpisi proizvođača i slično. Posebno su mi nejasne fe neke linijice koje se mogu vidjeti na gumama, ako neko zna zašto i da li su postojale te linije na pravim gumama iz tog perioda. Posle ovoga tu su plastični djelovi koji su generalno odlični, ali je vjetrobran dosta deblji nego što bi trebao da bude. Još jedan od plastičnih djelova kome sam našao manu je auspuh koji na kraju nema otvora i posebno što mi se najmanje sviđa na modelu je rešetka na hladnjaku koja je mogla biti mnogo ali mnogo bolja. To je poslednji dio koji bih prepoznao kao loš na modelu.

Ostatak modela je odličan, kalup je odličan i sve u svemu odaje utisak mnogo boljeg modela. Uskoro će biti još recenzija Best/Bang/Top Modela pa ćete vidjeti da nisu ovo ustaljeni detalji na modelu koji nisu toliko dobro urađeni. Ali zato je tu jedan sjajan detalj, koji na žalost takođe nije standardan na ovim modelima, a to je otvaranje haube. Hauba na modelu ima sve potrebne detalje, kao što su kopče od plastike u pravoj boji zatim otvori na haubi koji su pravi, i ne toliko debeli držači iste. Kad se podigne hauba tu je motor sa tri karburatora i odlično urađenim sitnim dtaljima. Opet moramo imati u vidu da se radi o malo starijem modelu, tako da ne očekujete sad baš svaki sitan detalj motora. Ipak ovakav model na polici izgleda fantastično, i svi ovi detalji se ne vide toliko a model generalno izgleda super. Svakako bih rekao da su ovi modeli nešto što bi trebao svaki poštovalac i kolekcionar legendi iz auto moto sporta da ima.
The other parts are great. The model has beautiful paint, the decals are fine and with correct colors. The very special part is opening bonnet. When you lift it there are three carburetors and nicely made engine. The leather belts on bonnet are plastic made and are great details. Openings on a model are real and there is a lot of other tiny stuff that really show how good this model is. So enjoy the photos. Last but not least is a poster with a list of all Ferrari Le Mans victories, once again, enjoy!
Šarm, detalji i generalno završna obrada modela su odlični i svakako nisu više toliko česti za naći na istom modelu. Skoro da model odaje utisak da je ručno pravljen. Evo vidite i sami po slikama da se radi odličnom modelu. Na kraju opet jedan poster za vas, ovaj put tu su svi Ferrarijevi auti koji su pobijedili na Le Manu. Još jednom uživajte u slikama i u posteru. 

for full size image you can visit link http://s25.postimg.org/72nxog3wf/Poster.jpg

No comments:

Post a Comment