Wednesday 8 January 2014

Lancia Delta S4, 1/43 Ixo Altaya

Lancia je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina harala reli šampionatom. Iz ove dominacije se rodilo nekoliko vrlo značajnih auta pa bi tako neka skupina najznačajnijih Lancia auta bila: Fulvia HF, Stratos, Delta, Delta S4 i 037. Ovi auti su bili, malo je reći, uspješni. Realno bi bilo reći da su bili izvanredni u šampionatu, te da su se rivali pribojavali ovih auta. Lancia Delta u Martini bojama, Stratos sa Alitalia natpisima i crvena Fulvia su sigurno italijanske reli legende. Ovi veoma prepoznatljivi auti su dobili i svoje umanjene varijante, pa se manje-više svi proizvode. Danas, Lancia Delta S4, u Marini livreji proizvođača Ixo za izdavača Altaya.

During 70’s Lancia was a big name in rally championship. From that era come some of the greatest cars of all time. Also these cars were the ones with a lot of titles, and winnings on their side. Some of “must have” cars are clearly Fulvia HF, Stratos, Delta, Delta S4 and 037. Especially in Martini livery are some of most iconic cars in world of rally racing. Many cars are manufactured by various makes an in many different scales. So for today Lancia Delta S4 in Martini colors, made by Ixo for Altaya.





Oni koji me poznaju kao kolekcionara će reći da ja nisam veliki obožavatelj novinskih modela. Jednostavno u nekim varijatama razlike u cijeni i kvalitetu su meni ne prihvatljive i to je to. E sad kod ove Lancia-e je situacija drugačija. Ovo je jako dobro urađen novinski model. Boja je lijepa, lakirana je veoma solidno, postolje je fino, kutija, u suštini sve je odlično. Ali ipak model zahtjeva malo dublju analizu.
                Pa ovako, krenimo od metalnih djelova. Što se kalupa tiče, nemam zamjerni, ovaj model bih rekao da je odličan sa te strane, veoma vjerno je predstavljen stvarni auto. Širina auta, visina, oblik sve je tu. Na kalupu se vide mnogi detalji kao što su stvarni otvori, dodaci na kojima postoje čak i modelovani zakivci i sve je to lijepo spakovano. U suštini nisam primijetio da se spojevi vide, bilo kakvih tragova kalupa nema, i model izgleda kvalitetno. Plastični djelovi takođe od mene dobijaju samo riječi hvale. Posebno motor i auspuh su vjerno urađeni, kvalitetno ofarbani. Ovo govorim jer posjedujem i neke HPI modele koji po generalnom upisku ne prednjače nešto previše, da se bolje razumijemo, HPI jeste bolji i to mnogo bolji ali nije 30 eura bolji, kolika je razlika u cijeni. Jednia zamjerka bi bila na sitne plastične djelovi koji bi mogli biti napravljeni sa malo više pažnje, i tu se vidi da je model novinski a ne obični fabrički Ixo. Naravno ako bismo tako gledali, malo po malo, došli bismo do toga da mnogo djelova na ovom modelu nije savršeno, ali da ne bude zabune, i ne treba da bude savršen model, ipak košta 13 eura. Gume na modelu i felne, opet bi mogle biti nešto bolje. Jednostavno felne mi izgledaju malo previše plastično ali to nije sad neka ubitačna mana.

People who know me will say that I don’t really adore magazine models. Simple it is because I sometimes think I can get much more of a model for just a just little more of money. But with this Lancia thing is different, it is a great model. Everything is very well made, car is beautiful and further analysis will be in ongoing text.
                Let us start with metal part on a model. The mold is great; there are no flaws to point out. The size is correct, materials are nice. The size of a model and all proportions are correct, and model represents a real car excellent. The opening on metal parts are neat, tiny details are fine and nicely casted. For plastic parts I have also only words of praise. Especially engine parts and exhaust pipes are beautiful. Not to be mistaken there are plenty of model which are made better, like HPI which I own but the price tag is very different, and that is why this is a model to have. Only flaw I would like to speak about is on plastic parts which could be done with more attention to details. This would make this model perfect, but to be honest there is no perfect models. Tires and rims could also be done better but we have to know that this is one of magazine models, and it is built to be n budget and and that means that some flaws are OK to be found.


Zaključaj je da ako neko traži ovaj model u ovoj kombinaciji boja, će se veoma zadovoljiti ako nađe baš ovaj model. Sve u svemu sjajan je, posebno u odnosu cijena kvalitet. Znam da to često pišem, i da se često govori o odnosu cijene i kavliteta ali ipak, mislim da je to veoma bitna stavka. Vidjećete u skoroj budućnosti i neke skupe modele. To će vam pomoći da uvidite koliko su novinski modeli zapravo dobri, i koliko mnogo pružaju za tu cijenu.
                Evo i malo fotografija, nadam se da će vam se svidjeti. Odabrao sam sad ovu Lancia-u zato što mi u ovoj šemi boja najviše izgleda novogodišnje. Ostavljajte komentare, nadam se da će neko konačno pročiati tekst i reći (napisati) što misli.

The conclusion is that if you are looking for something like this, or this particular model, you should defiantly own one of these. This is a great ratio of price and quality. I know that I say that a lot, but I also think it is very important thing in models. In the future will be more models and more of expensive model, so you would see what am I talking about.
                There are some photos, hope you like these. I picked this Lancia because it looks like a new year model to me, in this paint scheme. Please comment, so I would know this time someone actually has read a text.     

No comments:

Post a Comment