Friday 24 January 2014

Brabham BT46, 1/43 RBA

In a few days all teams from Formula One will show us cars for season 2014 and with these already shown we can say that radical design is something that will be present this year. So today one Formula One car that had radical design way back, in the seventies. This is Brabham BT46 from 1978, which was driven by Niki Lauda in GP Sweden, which this car won with one-two victory. After the race the car was banned because of the design that wasn’t according to rules. This what we have here is RBA model in 1/43 scale, and today post will be about it, but first little bit about the real car.

Za nekoliko dana svi F1 timovi će predstaviti svoje nove aute za sezonu 2014, i iz već pokazanih auta vidimo da će radikalan dizajn biti posebno prisutan ove godine. Mnogi timovi pokazuju na različite načine kako se nose sa novim pravilima. Danas na tapetu jedan model koji je pokazao jedan radikalan pristup još 1978. godine. Radi se o Brabamu koji je vozio Niki Lauda na Velikoj Nagradi Švedske i te godine pobijedio. Pobjeda je bila dupla jer je njegov tadašnji timski kolega Votson bio na drugom mjestu. Model o kome će biti riječi je RBA model u razmjeri 1/43, ali prvo malo o autu.


Click on images/kliknite na slike

The story behind this car is interesting, some say that after the race was banned, some say that Ecclestone withdraw it. I don’t believe in these legends about some great men who are willing to give up on title just because of the safety, so we will stick to the banned story. Car was designed by Gordon Murray and in the era of ground effect this car had to make some changes to be in the race for the championship. Because of the wide V12 Alfa Romeo engine the ground effect could not be done completely, so Murray came with idea of fan car. The fan was, as claimed by team, made for cooling the engine. Of course everybody knew what the fan was really for. It created the vacuum beneath the car, by sucking all the air. This car was so fast on the track that weekend in Sweden that, also as the legend says, Lauda and his team mate Watson drove much slowly hoping for other teams not to see the potential in this car. I think that this legend is possible, and if you are making the list of most interesting cars of F1 that won a GP this one will be on that list for sure.

Prvo kratko objašnjenje što je graundefekt, to je u suštini pravljenje tunela na podu auta koji stvaraju vakum, pa vam više spojleri nisu potrebni. Ovo znači da imate mnogo manji otpor vazduha i da su auti mnogo brži, zapravo što su brži to su više prilijepljeni za podlogu. Ukratko to je gaundefekt. Priča iza ovog auta je poprilično zanimljiva, neki kažu da je auto nakon trke zabranjen, neki da je povučen od strane tvoraca. Ja lično, ne vjerujem u te legende o nekim ljudima koji su se dogovorili da odustanu od titule svjetskog šampiona da bi spasili živote, a to se sve dešavalo u graundefekt eri. Ali da ne nagađamo, auto j e zabranjen i pravila su prilagođena, pa se upotreba ventilatora više ne može smatrati legalnom. Kreatori ovom auta su bili Gordon Marej i Berni Eklstone (danas šef Formule Jedan). Ovaj ventilator po kome je ovaj auto poznat je postavljen, kako je tim tada tvrdio, za hlađenje motora. Naravno svima je bilo jasno čemu ogromni ventilator iza motora služi, pa da bi izvlačio sav vazduh ispod bolida i stvarao vakum. Cijela problematika oko ovog auta je u tome što je tada počinjala era graundefekta a mnogi timovi nisu bili spremni motorima za tu promjenu, tako je Brabamov auto imao široki V12 motor od Alfa Romea koji nije dozvoljavao da se u potpunosti iskoriste prednosti graundefekta. Postavljanjem ventilatora koji je auto zalijepio za podlogu, auto postaje jako brz. Toliko je bio brz da, opet legenda kaže, Lauda i Votson su vozili sporije ne bi li ostali timovi pomislili da auto nije toliko strašan, u nadi da zaobilaženje pravila sa postavljem ventilatora će proći među sudijama. Na žalost, ili na sreću Lotusa, nije prošlo, auto je zabranjen ali je ušao u legendu.
 Click on images/kliknite na slike
Click on images/kliknite na slike

Now about the model. The actual model is not that interesting as the real car is but, it has a few good sides. First it is a model that is rare, it is made only by Minichamps and by True Scale Miniatures, but the limitations on these two are very high so if you want something that you can afford this RBA is a model to have. RBA are series of models issued in Great Britain with magazine so it is one of magazine models. Sure it is better than other magazine models, but still for the price of 25 Euros, around 25 Euros, I would expect more. A model is very interesting and if someone is looking at your F1 collection, it is very possible to have an eye on this one. But when you look at it as just a model, without any limitations, iconic car and fan car moments, you will see that it is not made with a lot of effort. Firstly antenna is turned wrong way, and if you don’t want to break it you can’t turn it other way. The wings on a car are too thick and that feeling that this was a fast car is lost because of that. Especially what is bothering me is the front axle that doesn’t exist on a real car but it is there on a model, and it is again very thick. The wheel suspension parts are also thick, so a model looks like it has a few thousand kilograms which is not good. On the other side, a model i nicely painted, the details are there, the sealing part on the bottom of the car is visible from the sides and is painted green which is great. Interior is badly done but it is fine for a magazine model. After all this is a fine model that you should own if you like Formula One cars, but if you don’t, or if you have money for PMA or TSM model, you should buy them, or something different.

Sad malo o modelu, koji nije toliko zanimljiv koliko i auto ali jeste sa strane što je rijedak. Rijedak model zato što ga pored RBA pravi samo još Minicahmps i TSM (True Scale Miniatures). Model po meni ima dosta mana koje su vrlo vidljive. Jeste da se radi o novinskom modelu ali ipak za nekih 25 Eura koliko košta ako ga uopšte i ima u prodaji je lošije urađen, u suštini ja sam očekivao više od ovog modela. Ima na njemu dosta djelova koji su debeli ili su deblji nego što bi trebalo da budu. Posebno se tu ističi prednji i zadnji spojler koji su jako debeli i kod kojih bi trebalo da materijal bude drugi. Metalni prednji spojler, iako nekad može da bude dobar, u ovo slučaju nije i dosta je deblji nego na autu. Isti problem imaju i djelovi ogibljenja na prednjim točkovima koji su plastični ali opet debeli, tj. mnogo deblji. Sledeća stvar koja mi se ne sviđa je osovina na prednjim točkovima koja se vidi i po meni mnogo smeta na modelu F1 kad postoji. U ovom slučaju pogotovo, jer je model sa svim svojim djelovima ostavio utisak o autu koji je netačan. Auto je po ovom modelu bio trom i debeo, i nikako brz, dok je u realnosti priča potpuno drugačija. Strelasti oblik auta je izgubljen zbog svih ovih djlova koji nisu dobro napravljeni.Poslednja mana je to što je antenica pogrešno okrenuta, i ukoliko ne želite da je slomite nećete moći da je okrenete i vratite u pravi položaj. Mislim da su i retrovizori takođe pogrešno okrenuti ali nema veze za tako sitan detalj. Pohvalno je to što je model lijepo ofarban, što je donji dio modela dobar, posebno traka za zatvaranje poda bolida je vidljiva i ofarbana u zeleno, enterijer nije loše modelovan i gume su fine. Na žalost ti plastični djelovi mu ne dozvoljavaju da se primakne ovim PMA i TSM modelima.
 Click on images/kliknite na slike
Hope you like the images, and please comment, look at the photos, if you like click on them to see these in larger resolution, and enjoy it.

Nadam se da vam se sviđaju fotogrfije, ukoliko želite da vidite ih u većoj rezoluciji kliknite na fotografiju. Uživajte!
Click on images/kliknite na slike

No comments:

Post a Comment