Tuesday 8 July 2014

Ferrari 246 Dino, Ixo Altaya 1/43

Today I wanted to post only images post, but then decided not to. This what you see here is a Ixo Altaya model and I think you can see that it is done great. I looked at some HW models, and these Altaya are great. This is a model, of Ferrari 246 Dino that was driven by Mike Hawthorn, and this was winning car in 1958 season. This car wasn’t the best that year but it still was winning car in driver championship, and  with only two victories it was not that impressive, because that year Vanwall  had six victories, but as always it is time to stop with racing history, but soon you should expect a little something about the fifties and F1 cars of that era.
Danas sam namjeravao da uradim post samo sa slikama, ali sam na kraju odustao, jer sam ipak mislio da treba napisati nešto o ovim Ixo Altaya modelima koji su po mom skromnom mišljenju fantastični. Modeli su jeftini i solidno urađeni, a cijene su im i do upola manje od ostalih proizvođača. Pa da počnemo ovo je model Ferrarija koji je donio u Maranelo petu titulu u vozačkom šamionatu. Iako je ovaj auto bio mnogo slabiji od svog protivnika, bio je mnogo pouzdaniji i sa samo dvije pobjede je donio Majku Hotornu titulu svetskog šamiona a u konstruktorskoj trci je bio drugi sa par bodova manje od najboljih a to je bio Vanwall, koji je vozio (između ostalih) i Stirling Mos koji je opet ostao bez titule,i ostao na žalost nekrunisani kralj Formule 1.
Kao što je uobičajno, sad je dosta priče o auto moto sportu i istoriji istog nego da pređemo polako na modele. Kao što je već rečeno ovo je Ixo Altaya i model je kao što pretpostavljate napravio Ixo, i opet za izdavačku kući Altaya koja ove modele prodaje i distribuira po cijeloj Evropi. model koji košta samo 10 Eura, ili po nekim radnjama možda malo više. Sve u svemu odličan model za malo para. Ako vidite kutija nije od ovog modela ali je inače ista, nisam uspio za forkanje da nađem baš njegovu kutiju.


So this model is Altaya, it is probably made by Ixo, and I think that is done more than fine, especially if you know that this one can be bought for something more than 10 Euros, which is for my standards really cheap. If you can see the box is not from this model, but it is from another Ferrari in that magazine series, but the box of this one is the same like this box.
Everything on model is done wright, plastic parts are fine, and made out of plastic of fine quality, and the plastic is painted nicely, I would say that plastic parts are almost the same as Ixo or Hot Wheels models. Just look at the details in the cockpit, the interior that has all the parts that are necessary to be there.
                The exterior, or body, of the car is a little bit different. The metal alloy has a few bumps, and these are visible only to camera lens, but anyway they are here and probably would bother you a lot, when you see them. The paint is also a little bit inconsistent and on some places is thicker that on other parts. The most visible flaw is on the back where the paint is redone with white, trying to cover maybe in aftermarket or in the factory, never mind it is still there.

Sve na modelu je odrađeno kako treba, plastični djelovi su odlični, i dobro ofarbani, napravljeni od kvalitetne plastike, i postavljeni kako treba. Rekao bih da su djelovi jednako dobro napravljeni kao na Ixo ili Hot Wheels modelima, svakako dobro sastavljen model.
                Eksterijer je takođe dobar i fino urađen, izuzev par detalja koji malo bodu oči. Ti detalji, se zapravo mogu pretvoriti u veće probleme. Farbanje na modelu je na nekim mjestima loše, i to nije toliko vidljivo ali se nakon fotografisanja i zumiranja može lako primijetiti. O čemu se radi, na modelu postoje tačkice i mjesta na kojima je farba tanja a na nekim je deblja itd... Najizraženije je na kraju modela gdje je bijela boja modela popravljana i da li nakon trgovine u prodavnici ili u samoj fabrici nije važno, sve u svemu to je feler.

Kako model jeste generalno dobar, rekao bih da ga možete kupiti, sa obzirom da ovaj model proizvodi samo još Hot Wheels Elite od ozbiljnijih proizvođača i Brumm, preporučujem ovaj Ixo Altaya. Iako je moguće da ovo nije toliko dobra kupovina jer ne možemo biti sigurni da se neće posle određenog vremena raspasti. Kako je Brummov model po meni malo duži nego što bi trebao biti, a Eliteov preskup, onda nam ovaj ostaje kao neka zlatna sredina, i moram priznati da je to solidna sredina, naravno nadam se uskoro nekom Elite modelu koji bi mogao da zamijeni ovaj Ixo Altaya. Inače imam Brumm model koji je opet kažem mislim nešto duži, tako da je Elite najbolji i trebao bi biti u kolekciji posebno zato što je ovo šamionski model.

Although the model in general is good, and the price is low, I have no idea will it rot in a few years, or will it lose the paint, so I would say buy it only if you need one, but I am looking forward to buy another one made by Hot Wheels Elite, because the Ixo model (which I own) is a later version with a few differences, and Elite is only option from manufacturers which are not in the spotlight. There is always Brumm but (I also have this one) Brumm is not the good, because the model looks a little bit longer than it should be.
Enjoy in images, and hope you will like it, this was Ferrari that won fourth drivers title for Ferrari, and next model will be something that looks like a shark :)...

Uživajte u slikama, a kako je ovo serijal o Ferrarijevim titulama, očekujte nešto „ajkulasto“ u narednom postu.

No comments:

Post a Comment